Pages

Friday, May 28, 2010

sikecil takut neraka

Dalam sebuah riwayat menyatakan bahawa ada seorang lelaki tua sedang berjalan-jalan di tepi sungai, sedang dia berjalan-jalan dia terpandang seorang anak kecil sedang mengambil wudhu' sambil menangis.
Apabila orang tua itu melihat anak kecil tadi menangis, dia pun berkata, "Wahai anak kecil kenapa kamu menangis?"
Maka berkata anak kecil itu, "Wahai pakcik saya telah membaca ayat al-Qur'an sehingga sampai kepada ayat yang berbunyi, "Yaa ayyuhal ladziina aamanuu quu anfusakum" yang bermaksud, " Wahai orang-orang yang beriman, jagalah olehmu sekalian akan dirimu." Saya menangis sebab saya takut akan dimasukkan ke dalam api neraka."

Berkata orang tua itu, "Wahai anak, janganlah kamu takut, sesungguhnya kamu terpelihara dan kamu tidak akan dimasukkan ke dalm api neraka."
Berkata anak kecil itu, "Wahai pakcik, pakcik adalah orang yang berakal, tidakkah pakcik lihat kalau orang menyalakan api maka yang pertama sekali yang mereka akan letakkan ialah ranting-ranting kayu yang kecil dahulu kemudian baru mereka letakkan yang besar. Jadi tentulah saya yang kecil ini akan dibakar dahulu sebelum dibakar orang dewasa."

Berkata orang tua itu, sambil menangis, "Sesungguh anak kecil ini lebih takut kepada neraka daripada orang yang dewasa maka bagaimanakah keadaan kami nanti?"

p/s: bila aku bc psl kisah ni...aku teringt kt sorang budak lelaki, umur dlm 8 thn. Semalam, ada ceramah pasal parenting kt masjid UDM...bt pas slt maghrib. Aku join la...as a son (ye la, aku xbina kuarga lg.he3). Penceramah aku xingt nama dia, tp dia slalu muncul kt motivasi pg kt tv3 tu...masa crmh tu, dia ada panggil sorang budak lelaki (the 1 that i mention earlier). Dia tye la bdk tu, nama pe...mai masjid ngan sape...but jwpn yg bdk tu bg buat aku terkejut, malu n terharu...bila penceramah tu tye mai masjd ngan ayah ka, bdk tu ckp ayah dia dh meninggal dunia (al-fatihah)...then bdk tu ckp dia mai ngan mak dia...aku tgk penceramah tu pn agak terkejut....so my point is...bdk umur 8 thn..anak yatim..bleh p masjd tuk slt jemaah...tp yg ada mak ayah...yg dh besar panjang...pe cerita?

No comments:

Post a Comment